Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı
ALANIN TANIMI
Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı, bireylere temel bilimleri içeren bilgi ve beceriler ile özel mesleki bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra, iyi iletişim kurabilen, teknolojiyi kullanabilen, alanında kazandığı bilgi ve becerileri kullanarak üretim yapan ve bunları pazarlayan, alanı ile ilgili sektörün ihtiyaç duyduğu kalitede hizmet sunabilen, kendi iş yerini kurma düşüncelerini faaliyete geçirmeyi planlayan ve kaliteden sorumlu teknik elemanlar yetiştiren bir alandır
ALANIN AMACI
Öğrencilerimizi;
•Yiyecek-içecek hizmetleri sektörünün ihtiyaç duyduğu niteliklerde yetiştirmek,
•Mesleğinin gerektirdiği planlama,üretim,kalite kontrol ve pazarlama becerilerini kazandırmak.
•Bireyin alanı ile ilgili becerilerini kullanarak üretim yapmasına ve bu yolla ailesine ,ülke ekonomisine katkıda bulunmasını sağlamak.
•Bireye mesleği ile ilgili bilgi ve becerilerin yanında problem çözme ,yeniliklere uyum sağlama alanlarında kendilerini geliştirmek.
-YİH alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları ve hizmet sektöründeki gelişmeler doğrultusunda mesleki yeterlilikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
•Yüksek öğretim kurumlarına devam etme hakkına sahiptirler.
Alt Dallar :
1) Mutfak
2) Pastacılık
3) Servis
DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI VE AMAÇLARI
MUTFAK
Tanım :
Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hale getirme yeterliliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Amacı :
Aşçılık mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemenları yetiştirmek amaçlanmaktadır.
Giriş Koşulları :
Öğrencilerin sağlık durumu, Gıda Teknolojisi alanı
altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri
yapmaya uygun olmalıdır.
İstihdam Alanları :
Gıda Teknolojisi alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dal/meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda;
1. Kamu, işletme ve özel laboratuarlarda,
2. Kalite kontrol laboratuarlarında,
3. Süt ürünleri üreten işletmelerde,
4. Sebze ve meyve ürünleri üreten işletmelerde,
5. Hububat ürünleri üreten işletmelerde,
6. Zeytin ürünleri üreten işletmelerde,
7. Çay üretimi yapan işletmelerde vb. yerlerde çalışabilirler
Yatay ve Dikey Geçişler :
Program; geniş tabanlı ve modüler yapıda düzenlendiğinden, Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği çerçevesinde yatay ve dikey geçişlere olanak sağlanır.
1. Alan/dalda sertifika, belge ve diplomaya götüren tüm programlar ve dallar arasında geçiş yapılabilir.
2. Diploma almaya hak kazanan öğrenci, Gıda Teknolojisi alanının devamı niteliğindeki programların veya bu alana en yakın programların uygulandığı meslek yüksek okuluna sınavsız geçiş yapabilir ya da sınav sonuçlarına göre diğer yüksek öğrenim kurumlarını tercih edebilir.
Öğrenci Kazanımları :
Programın sonunda seçtiği dala/mesleğe yönelik olarak öğrenci;
1. Alandaki ortak temel, bilgi ve becerileri kazanabilecektir.
2.Yiyecek İçecek hizmetleri alanının temel yeterliklerine sahip olabilecektir.
3. Dalın gerektirdiği işleri yapabilecektir.
4. Dalın gerektirdiği özel mesleki yeterlikleri kazanabilecektir.